hits

HOVEDSYMPTOMERDet finnes fire hovedsymptomer som er et tegn på narkolepsi. Ikke alle med narkolepsi har disse symptomene.


1. Ekstremt trøtt på dagtid
Konstant trøtt hele dagen, slapp, lite energi, konsentrasjonsproblemer, døsighet. Mange har problemer med å holde seg våken i sosiale sammenhenger hvor det er lite støy tilstedet. Som under et møte, kino, forelesninger, skole, buss, bil, båt, fly osv2. Katapleksi
Hva er katapleksi? Katapleksi er at musklene dine blir svekket eller lammet i en kort periode. Anfallet kan utløses av følelsesmessige reaksjoner, for eksempel latter, sinne, overaskelse, forventning, tristhet, kåthet, orgasme. Noen opplever at haken faller ned, mens andre kan falle helt om. Det er så forskjellig fra person til person.

70 % av de som har narkolepsi har katapleksi.
Mange mener at katapleksi kommer fordi søvnmønsteret og søvnfasene er i ubalanse.
Anfallet varer rundt 5-20 minutter.3. Hypnagoge hallusinasjoner
Rundt halvparten av de med narkolepsi har hallusinasjoner. De kalles hypnagoge hallusinasjoner for den kommer i det du er i ferd med å sovne. Drømmesøvnen starter før du rekker å sovne. Livaktige og skumle drømmer. Noen opplever å se personer i rommet og kjenne lukter. Drømmene virker helt ekte og kan være veldig detaljert. Det kan kjennes ut som om noen klemmer deg rundt halsen eller sitter oppå deg og kveler deg.


4. Søvnparalyse
Det kan skje rett etter personen har våknet eller i det hun/han faller i søvn. Det er en midlertidig lammelse i kroppen. Kroppen føles helt lammet samtidlig som du er lys våken. Man kan oppleve hallusinasjoner, både via syn, hørsel og berøring. Søvnparalyse er ikke farlig men kan oppleves svært ubehagelig.


Mikrosøvn
Kan oppleves som kortvarig tap av muskelkraft. Hodet kan falle ned flere ganger i løpet av kort tid. I noen secunder, minutter er man helt borte. Det forekommer ofte når en person med narkolepsi sitter mye helt i ro hvor det er veldig stille rundt. For noen kan det å ha mikrosøn være et hinder i hverdagen. Noen kan f.eks sovne mens de har sex. I noen secunder er personen helt borte og merker det ikke selv.


Har du noen av symptomene?
 

nark0lepsi

nark0lepsi

21, Orkdal

Oda Vuttudal

Kategorier

Arkiv